Bland mobbare och mobboffer UR

Hur känns det att sitta instängd på en toalett under rasterna i skolan för att man är rädd för sina klasskompisar? Vad är grupptryck? Kan det vara synd om den som mobbar?

Bland mobbare och mobboffer är radioserien där barns berättelser om mobbning och dess konsekvenser står i centrum. I fem program med olika teman berättar barn sina historier om hur det är att vara mobbad och varför de mobbar.

11-åriga Blanca Carmona är programledare. I varje program intervjuar hon vuxna experter från Friends eller Bris. De förklarar hur mobbing kan uppstå och ger tips på hur man vågar vara sig själv.

Experten hjälper barnen som lyssnar att ge berättelserna en djupare innebörd och mening. Sist i varje avsnitt delar en krönikör med sig av sina tankar och erfarenheter av mobbing.


Programmen

VAD ÄR MOBBNING?

I programmet möter vi flera röster som försöker ringa in vad mobbning egentligen är. Det inte är helt lätt att entydigt veta vad mobbning är.

VAD ÄR NORMALT?

I programmet ställer vi oss frågan vad som är normalt och vad som inte är normalt? Programmet innehåller berättelser och reflektioner kring hur normer, osynliga maktordningar och grupptryck ligger till grund för många kränkningar i skolan och hur man kan göra och tänka för att sätta stopp för detta.

E-MOBBNING

Programmet handlar om mobbning som sker på nätet, via sms eller på onlinespel. Programmet visar att e-mobbing oftast uppstår på samma sätt som IRL (In real life) på skolan men upplevs annorlunda och kan få andra konsekvenser.

Klipp från Bland mobbare och mobboffer: krönika om att bli mobbad online på PA.

ORD SOM SKOTT

I programmet fokuserar vi på ordens makt och hur orden kan vara det värsta vapnet i mobbingen. Programmet innehåller berättelser och reflektioner om hur orden påverkar och sårar och hur man kan göra och tänka för att sätta stopp om man blir retad eller utsatt för verbal mobbing.

Klipp från Bland mobbare och mobboffer : en tjej berättar om hur det är att bli retad för att hon har asiatiskt utseende.

BLAND MOBBARE OCH MOBBOFFER

Det sista programmet i serien Bland mobbare och mobboffer handlar om fysisk mobbing. Programmet innehåller berättelser och reflektioner om hur makt och våld används som vapen i mobbingen.

Klipp från Bland mobbare och mobboffer: En tjej som har aspergers syndrom berättar om hur det är att bli slagen och mobbad för att man är annorlunda.

Serien producerades för UR och gick i P3 och P2 i fem veckor under våren 2009. Programmen går att beställa från UR.

För mer information vänligen kontakta:

Pernilla Angelin, Projektledare marknad & press

Tel: 08/784 45 96, Mobil: 0708/41 56 00, Pernilla.Angelin@ur.se

OM UR

UR är ett fristående public servicebolag som sänder i SR:s och SVT:s kanaler samt driver Kunskapskanalen tillsammans med SVT. UR:s uppgift är att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser.

www.ur.se

микрозайм онлайн микрозаймы онлайн на карту быстрые займы онлайн взять микрозайм микрозайм срочно взять займ онлайн на карту срочно взять кредит займы онлайн быстро быстрые микрозаймы онлайн займы онлайн на карту быстро микрозайм на карту быстрый займ на карту быстрый займ онлайн онлайн микрозаймы займы онлайн займ на карту