Nadia gör radio på fängelse

Nadia Ben Belgacem gör radio på fängelse och jobbar med målgruppen människor med erfarenhet av missbruk, kriminalitet och inlåsning på Fanzingo.

VAD ÄR FANZINGO FÖR DIG?

Fanzingo är en plats för möjligheter, möten och inspiration. Jag får jättemycket kraft av att träffa och prata med de som producerar sina berättelser. Jag älskar att få möjligheten att höra nya saker, uttryck eller fenomen som jag annars inte skulle ha fått tillgång till.

VAD ÄR RADIO FRI?

Radio Fri är ett radioprojekt av personer med erfarenhet av missbruk, kriminalitet eller inlåsning. Projektet har funnits i fem år och till största delen vänt sig till ungdomar. Både ungdomar som varit placerade på låsta institutioner och hvb-hem eller varit ute i samhället. Idag samarbetar vi med Kriminalvården och gör radioprogram inifrån anstalt. Metoden går ut på att föra radiohantverket vidare till de som programmen handlar om så att de kan beskriva sig själva och sin situation med egna ord. Oftast får man den här gruppen beskriven för sig via polis, socialtjänst, skolpersonal eller genom dramatiseringar på film. Det är sällan de själva som står för berättandet utan klipps in lite snabbt i medieprodukter där de intervjuats. I och med detta så tycker vi att det är extra viktigt att de själva är med och producerar i Radio Fri. Det blir ett sätt att tippa vågskålen.

VAD ÄR DIN FÖRHOPPNING MED PROJEKTET?

Min förhoppning är att Radio Fri ska spridas till fler anstalter så att fler personer kan prova att göra radio och bearbeta sin berättelse. Jag tycker att det är en väldigt inspirerande och meningsfull verksamhet där jag får möjlighet att se folk utvecklas och bli stolta över vad de gör. I England har fängelseradio funnits i 20 år och är jättestort idag. Från början var det ett sätt att minska självskadebeteende och suicidförsök, på Brixton prison, under dygnets ensammaste timmar. Man mickade upp två personer som pratade på och höll sina medfångar sällskap på natten, genom en tv-apparat i cellen. Idag produceras radio på varenda anstalt i hela landet och det sänds 24 timmar om dygnet. Dit vore det grymt att nå!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

микрозайм онлайн микрозаймы онлайн на карту быстрые займы онлайн взять микрозайм микрозайм срочно взять займ онлайн на карту срочно взять кредит займы онлайн быстро быстрые микрозаймы онлайн займы онлайн на карту быстро микрозайм на карту быстрый займ на карту быстрый займ онлайн онлайн микрозаймы займы онлайн займ на карту