En grundpelare i vår verksamhet är utbildning, medskapande handledning och coachning. Fanzingo prioriterar långsiktig kvalitativ närvaro och utbildningsstöd, framför korta kurser och workshops. Det tar tid, och är viktigt att det ska få ta tid. I över 15 år har Fanzingo haft 60 000 medskapande möten mellan personer som handledning i medieproduktion och professionella medieproducenter.
Målet med den medskapande processen är också att skapa produktioner som når ut till allmänheten och berikar och breddar perspektiv på vad som sker i vår samtid. Årligen görs uppemot 500 produktioner med stöd av Fanzingo, och av dessa publiceras cirka 250 st. Det kan vara alltifrån en låt, en nyhetsartikel, en musikfestival, till en kortfilm, podd, tv-serie och ljudreportage. Uppemot 4 000 produktioner har hittills skapats under 15 år, vilket är en siffra vi är oerhört stolta över.
För att få kunskap om vad som är underrepresenterat i media använder vi befintlig forskning samt genomför egna mätningar av sådant vi anser saknas. De senaste tre åren har vi mätt riksnyheter utifrån ett intersektionellt perspektiv för att förstå vad och vilka som får plats, samt vilka ämnen och vad som osynliggörs. Detta är viktigt för att se hur vi som mediehus kan göra mest nytta under valåret.
Fanzingos rapport Nyhetskoden presenterades i slutet av 2021 och talade sitt tydliga språk. Riksnyheter är fortsatt ett frosseri av det värsta som hänt under en dag. Negativa nyheter dominerar, och positiva utgör enbart 8%. Högst på tematik-dagordningen senaste åren står covid19 och brottsnyheter, samtidigt som över hälften av alla nyheter anspelar på känslor som oro och rädsla. Det som osynliggörs är dels unga som enbart får 4% av mediala utrymmet, och när unga syns så är det i huvudsak som brottsoffer eller förövare. När förorten nämns eller syns så handlar det i 83% av fallen om brottsrelaterade nyheter.
Hur kan vi som mediehus göra mest nytta under valåret?
Integration har de senaste åren varit högt upp på den politiska agendan, men samtidigt är det få av dom av oss i majoritetssamhället som själva kliver in och tar sitt faktiska ansvar. Gör. Agerar. Och inte tänker att ”nån annan får lösa det”. Det finns en ängslighet och oro för att trampa fel, som ser ut att göra annars så självsäkra personer handlingsförlamade. Jag trampar själv fel. Intentionen kan vara god, men effekten blir inte alltid bra för alla. Det är ett lärande kopplat till ett görande, där Fanzingos paroll precis som min egen är att förändra och förändras.
Varje steg räknas och Fanzingo har tagit många under sina 15 år, som gjort skillnad för både människor och för att förändra strukturer. Det arbetet fortsätter vi med varje dag.
Ellen Tejle, VD Fanzingo