> Vem är fattig i Sverige? > Vilket ansvar har män i jämställdhetsfrågan? > Vad skulle göra det attraktivt för dig att flytta till norra Sverige? > Känner du en transperson? > Vad vet du som är positivt om Angered, Rosengård och Husby? > På vilket sätt påverkas unga syn på sex av porr? > Gör Greta Thunberg rätt som skolstrejkat, eller finns det andra sätt?
Korrespondenterna är mellan 15-23 år och väljer själva ut sina frågeställningar och intervjuar unga på sin ort. Varje vecka programleder en korrespondent sitt tema och har till sin hjälp fått in ett 30-tal intervjuer från sina kollegor på andra orter.
Syftet med satsningen är att skapa fler plattformar för ungas berättelser och perspektiv, på sina villkor. Men också att få fram idéer på lösningar på samhällsproblem och hitta nycklar så att unga kan få mer makt och inflytande i Sverige.
Första temaveckan är fattigdom och Lorena från Malmö ger oss en djupdykning av vem som är fattig i Sverige, och får ett 30-tal ungas röster till sin hjälp.
– Jag valde fattigdom då jag va ett av många barn som fått växa upp med försörjningsstöd och är idag i riskzonen för att hamna fattigdom. Jag är nyfiken på att ta del av ungas perspektiv på vad fattigdom är och idéer på hur vi ska förhindra och minska fattigdomen i Sverige, Lorena Barrenchea 23 år från Malmö.
Initiativtagare för projektet Ellen Tejle, vd på Mediehuset Fanzingo, poängterar det unika med att elva unga korrespondenter anställs för att berätta deras perspektiv.
– Vi kommer få ta del av perspektiv och frågor som du aldrig möter i vanlig nyhetsjournalistik. Men som är minst lika relevanta. Min förhoppning är att vi ska kunna fortsätta driva ung journalistik med mediepartners efter satsningen är klar i oktober, säger Ellen Tejle.
Satsningen stöttas av Hugo Stenbecksstiftelsen och Bonniers Familjestilftelse via projektet Youth2020.