RadioTotalnormal i Ur och Skur
Unesco startade världsradiodagen 13/2 för att uppmärksamma, hylla och sprida den viktiga roll radion har i världen. På Fanzingo vill vi därför uppmärksamma & hylla Radio Totalnormal lite extra idag.
Unesco startade världsradiodagen 13/2 för att uppmärksamma, hylla och sprida den viktiga roll radion har i världen. På Fanzingo vill vi därför uppmärksamma & hylla Radio Totalnormal lite extra idag.
Radio Totalnormal är ett prisbelönt närradioprogram och en podcast. Programmet spelas in live inför publik från Fountain House på Götgatan i Stockholm sedan 2008. Radio Totalnormal görs för att öka öppenheten kring psykisk ohälsa och innehållet skapas av en öppen redaktion.
Hej Malin Jakobsson som jobbar som projektledare för RadioTotalnormal! Världsradiodagen, hur firar/hyllar du den? Vi ska ha ett ekonomimöte där vi ska revidera vår budget för att vi har fått mer pengar – och det är ju verkligen värt att fira! Det betyder att vi kan jobba mer med RTN på ett bättre sätt över hela året. I helgen ska jag också bada bastu, så där kan jag fira med en öl och samtidigt lyssna på radio, det blir ett bra firande.
Vill du beskriva radions viktiga roll för deltagarna? Radion inkluderar och skapar en dialog mellan människor som lever med psykisk ohälsa och som annars kanske inte har så mycket plattformar att prata fritt om sin ohälsa på. Istället är det ofta andra experter som pratar om och för dem. RTN innebär en plattform där de själva kan säga vad de vill om sin psykiska ohälsa och inkludera sig själva, de har sitt space, de styr reglerna och utformar forumet helt själva. De har ett sammanhang och får höras ut i etern, både skapandet och inkluderandet i samhället betyder väldigt mycket. Radio är också ett bra medium för personer som inte alltid vill “synas utåt” på tex bild eller film.
Vad betyder RTN för era lyssnare? Det betyder också mycket för övriga i samhället som får ta del av deras erfarenheter och historier – det är ärligt och genuint. Här kan man lyssna på en som har haft en depression och som inte tagit sig upp ur sängen på 14 år, men som nu lever och verkar och har gått vidare i livet. Det kan ge hopp åt människor som kanske känner att det är kört om man är deprimerad och sjukskriven i en månad. Om man är ung och insjuknar i en psykisk sjukdom så är det väldigt bra att höra någon äldre som har levt med sjukdomen länge, då kan man få erfarenheter och hjälp av dem. Man kan återhämta sig från allt egentligen.
Vad är ditt starkaste minne genom alla år på RTN? Det är nog allra första gången jag kom till en sändning med RTN. Jag hade då ingen aning om vad det skulle innebära förutom att det var människor med psykisk ohälsa som gjorde radio. När jag hade varit med i 1,5 timme så kändes det som jag var kär, det fanns så mycket kärlek i rummet- allas skörhet kom ut ur en slags kokong i rummet. Det var så fint, och jag kände att jag verkligen ville vara en del av det här.
Har ni hittat ett nytt sätt att sända radio i Corona-tider? I våras gjorde vi karantäns-radio där våra deltagare spelade in sig själva i hemmet med hjälp av mobiltelefoner, lite som i dagboksform. Så vi fick följa dem i isoleringen hemma – och vad gör man när man är isolerad i sitt hem? En tjej köpte en keyboard och började ta kurser på nätet och vi fick följa hennes resa med sin nya passion. I höstas sågs vi mycket ute i naturen och vissa har också vinterbadat! Vi deltog i en stadsvandring i Gamla Stan, och sen fick deltagarna själva berätta om något intressant historiskt eller ett eget minne från Gamla Stan…det blev ett väldigt fin julavsnitt. Nu fortsätter vi att träffas och sända radio- i ur och skur! Nu är det ju väldigt kallt också mycket snö… I måndags hade vi redaktionsmöte i Vitabergsparkens kullar. Då hade vi med oss soppåsar som vi åkte på. Sen drog vi igång musik och dansade oss varma. Flera har börjat röra på sig mer nu när vi är ute, så Ur&Skur -radion är väldigt uppfriskande på många sätt.
Tips på några sändningar: