Power Jaguars på Tempo filmfestival
Den där brytningstid mellan ung och vuxen är så skör, spännande och vibrerande
– som vi tycker är intressant att skildra på olika sätt
Den där brytningstid mellan ung och vuxen är så skör, spännande och vibrerande
– som vi tycker är intressant att skildra på olika sätt
FREDAGSINTERVJU: Den 6 mars drog Tempo dokumentärfestival igång. Våra kollegor Annika Karlsson, Jessica Karlsson, och Ali Quraishi är regissörerna och fotografen låg bakom den korta dokumentären ”Power Jaguars” som blev nominerad till bästa korta dokumentär. Filmen visades även på BUFF (11 mars) och har varit tillgänglig på SVT Play sen i höstas. Innan festivalen drog igång fångade vi upp Annika, ena halvan av av syster-regissör-duon, och Ali som ligger bakom det stämningsfulla filmfotot för en kort intervju om processen.
Grattis till nomineringen! Hur känns det?
Annika: Tack, det känns jättekul. Tempo dokumentärfestival är verkligen en favorit, de har alltid ett fantastiskt filmprogram, så oerhört kul att få visa filmen där!
Vad handlar Power Jaguars om?
Annika: Den handlar om ett cheerleadinglaget ”Power Jaguars” från Haninge, som möts igen i hallen efter pandemin. De drömmer om att vinna SM men befinner sig samtidigt i den sköra ungdomsperioden där många vill söka sig ut i världen. Filmen handlar både om jaget och laget.
Vad har varit roligast under denna resa?
Annika: Att kliva in i deras värld (ofta hallen) och försöka skildra det speciella de har på bästa sätt. Jag får även minnen från min tonår då jag faktiskt själv tränade samma sport, i samma hall i Haninge!
Tempo beskriver filmfotot som “svettigt och krispigt” – hur får man till det?
Ali: Ja, bra fråga. Jag älskar beskrivningen och antar att det krispiga handlar om att vi håller en färgskala som är åt det kallare hållet, något vi tänkt på och gradearen Nils Fridén genomfört väldigt fint. Sen kanske det ”svettiga” pekar på det närgångna och intima fotot som Annika och Jessica varit väldigt måna om att vi skulle jobba med. Ett fint, krispigt och svettigt samarbete helt enkelt.
Vilka var utmaningarna för dig som filmfotograf under inspelningen?
Ali: Största utmaningen var nog att hänga med dom här grymma atleterna i alla volter, snurrar och kast. Jag fick utveckla en metod i hur jag filmade. Jag fick ganska mycket hjälp av min erfarenhet i att filma och utöva kampsport.
Annika, era tre senaste kortfilmer har varit om unga personer. Varför?
Annika: Ja det stämmer, våra tre senaste filmer är ur ett ungt perspektiv, men många kan ju relatera till den perioden, den erfarenheten delar ju även vi vuxna. Den där brytningstid mellan ung och vuxen är så skör, spännande och vibrerande – som vi tycker är intressant att skildra på olika sätt. Men vi har ju även gjort filmer om äldre personer, tex vår film Taxidancing (2012) skildrar en äldre kvinnas erfarenhet (och utsatthet) i tangons värld i Buenos Aires.
Vad händer här näst?
Annika: Vi jobbar med lite olika dokumentära filmprojekt i nuläget. Och vi forsätter även att filma laget i Haninge vilket känns jättekul.
Power Jaguars finns att se på SVT Play.