”Det svåra var att tänka på alla jobbiga upplevelser när jag skrev”
FREDAGSINTERVJU. Debutförfattaren Marzeih Kheir Khan om att skriva en bok om en svår flykt, på flykt och om en ungs tjejs inre resa.
FREDAGSINTERVJU. Debutförfattaren Marzeih Kheir Khan om att skriva en bok om en svår flykt, på flykt och om en ungs tjejs inre resa.
Grattis till utgivningen av din bok ”Berättelsen inuti en flykt”. Hur känns det att hålla i sin egen bok?
–Stort tack, det känns helt fantastiskt.
Vad handlar din bok om?
– Boken handlar om min och min familjs flykt till Europa. Det vi gick genom för att komma hit.
Hur var det att skriva om din egen berättelse? Varför var det viktigt för dig att skriva den?
– Det var utmanande. Kabul föll förra året, det är krig i Ukraina och på många andra ställen i världen. Jag kände att jag hade ett ansvar för jag tycker det är viktigt med personliga erfarenheter och berättelser. Jag kände genom att skriva ner dem, kunde jag bidra och skapa bättre förståelse om hur det är att fly och vad en kan gå genom. Samtidigt är det många som har flytt och denna bok kan inspirera dem och att de också börjar berätta.
Berätta om din skrivprocess?
– Det var upp och ner. Vissa dagar eller kvällar kunde jag sitta ner och skriva mer och andra dagar fastnade jag på ett ord och kunde inte skriva mer. Det svåra var att tänka på alla jobbiga upplevelser när jag skrev. De blev verkliga en gång till. Jag skrev på A4-papper, anteckningsbok, mobil, dator och alla möjliga platser. Om jag satt på bussen och kände att jag vill skriva, tog jag fram mobilen och skrev i Notes.
Vem gav du först din bok att hålla och bläddra i?
– En nära vän till mig som jag känner sedan 2016, från när jag var helt ny i Stockholm och Sverige.
Vad händer härnäst, har du något nytt projekt på gång?
– Planen är att ge ut ljudbokversionen och översätta boken på andra språk bland annat engelska och dari. Målet är att nå så många personer som möjligt och skapa bättre förståelse om flykt och människor på flykt.Projektet i framtiden är att skriva om mitt liv efter att jag kom till Europa.
Vill du ge ett tips till unga skribenter?
– Du behöver inte skriva perfekt, skriv bara. Skriv om det du tycker om och skriv varsomhelst, närsomhelst!
Mer info om boken ”Berättelsen inuti en flykt”:
När Marzieh Kheir Khah satte fötterna på svensk mark för första gången var hon helt ensam. Under flykten genom Mellanöstern och Europa hade hon längs vägen tvingats skiljas från sin familj. Året var 2015.
Flykten är plågsam, lång och oviss i händerna på människosmugglarna. De för Marzieh och hennes familj genom Iran och Turkiet, innan färden fortsätter med båt till Grekland och vidare genom Europa. Rädslan för att bli upptäckta av poliser som inte drar sig för att misshandla och döda flyktingar är ständigt närvarande, precis som hungern, törsten och tröttheten.
Detta är en berättelse som spänner över stora geografiska områden, men det är också berättelsen om en ung tjejs inre resa när hon snabbt måste lära sig att vara stark och ta ansvar för sin familj.
Marzieh är en av de många som tvingats fly och kommit till Sverige utan föräldrar. Det hon tvingats uppleva har påverkat mig djupt, likaså hennes talang och hennes engagemang för en bättre värld. Därför frågade jag om hon ville skriva ner sin historia, trots att det skulle vara smärtsamt och svårt. Som förlag vill vi göra allt vi kan för att hjälpa en ung kvinnas vittnesmål att nå ut i samhället. Vi hoppas, precis som Marzieh, att hennes berättelse kan inspirera andra med liknande erfarenheter att både orka och våga dela med sig av sina upplevelser.
Text: Susanne Hamilton, förlagschef Bokförlaget Langenskiöld