Din rätt till staden!
Fanzingo bjuder i veckan in till en internationell digital träff för att visa upp vad unga aktivister i Sverige, Botkyrka har gjort på temat ”Right to the City” som berör teman som boendesituation, folkhälsa och trygghet.
Fanzingo bjuder i veckan in till en internationell digital träff för att visa upp vad unga aktivister i Sverige, Botkyrka har gjort på temat ”Right to the City” som berör teman som boendesituation, folkhälsa och trygghet.
MediActivism är ett internationellt projekt som Fanzingo var med och startade för två år sedan. Det handlar om att nå ut med berättelser som definierar rätten till staden. Projektet är ett samarbete mellan fem olika organisationer som alla har ett fokus på journalistik och kultur i Polen, Kroatien, Spanien, Frankrike och Nederländerna.
Under projektets uppstart för två år sedan involverades unga och aktivister för att fritt tolka vad “rätten till staden” innebär. Detta gjordes under så kallade HackCamps där deltagarna har fått mötas för att diskutera och utbyta tankar.
– Det kan handla om alltifrån frågor som rör boendesituation, folkhälsa eller trygghet. Här är våra partners brobyggare, varje land anordnar en internationell workshop där deltagarna får gå igenom vad de har gjort under året, vilka ämnen som tagits upp och så bjuds andra organisationer in för att ta del av produktionerna och ge feedback, berättar Luis, som är projektledare för MediActivism på Fanzingo.
Under det senaste året har fokus för MediActivism varit att djupdyka och skapa produktioner utifrån de ämnen som kom upp under de första träffarna. Sara Rad har deltagit i HackCamps i både Spanien och Polen där hon fått nya insikter.
– När jag var med i Spaniens HackCamp i Sevilla så handlade det väldigt mycket om staden Sevilla som en turiststad och hur turismen i staden påverkar de som bor där. Det visade sig vara en ohållbar turism eftersom folk kan hyra ut sina lägenheter via Airbnb, vilket gör att hyresvärdar hellre hyr ut sina lägenheter på det viset istället för att hyra ut till långvariga hyresgäster. Det gör i sin tur att de som bor i staden behöver flytta därifrån. Det gav mig en helt ny inblick i begreppet “hållbar turism” och även en tankeställare inför nästa gång jag reser utomlands, speciellt i södra Europa, men även vilken roll hotellen har. Hotellen behöver rapportera sina gäster till staten och på så vis kan de kontrollera hur många som kommer till staden och kontrollera befolkningen, så att det inte överbelastar systemet.
I somras deltog Sara, nu som pedagog, i projektet “Kulturens mamma” som var en del av MedActivism Lab och i samarbete med Botkyrka Konsthall. Projektet berörde frågan om stadsodling och varför det finns så mycket odlingsbar mark i Botkyrka som inte utnyttjas.
-Vi la ut odlingslådor bakom Fittja konsthall och gjorde om vändplanen till ört- och grönsaksträdgård. Det projektet var väldigt givande och var ett praktexempel på hur man kan involvera invånare som många påstår är svåra att involvera. De som var med och hjälpte till att odla var pojkar i 10-12 årsåldern som var väldigt involverade i att hålla koll på lådorna.Jag var där flera gånger efter att vi hade odlat allt och en liten kille kom fram och sa “Du får inte röra det här, det här är bara för dom som bor här”. Jag blev så glad av att han var så involverad i det och det visar på att man kan skapa plats förankring och ge barn något att förvalta så de får en känsla av att de äger den platsen de bor på. Det resulterar ju i att du bryr dig mer om platsen och vill hålla den fin.
Nästa steg med MediActivism är att försöka påverka med de här historierna som samlats in och producerats. Förhoppningsvis påverkas politiker och tjänstepersoner både lokalt, nationellt men även på EU-nivå. Den 16:e februari bjuder Fanzingo in till en internationell digital träff för att visa upp vad unga aktivister i Sverige, Botkyrka har gjort på temat “Rätten till staden”.
– Det ska bli kul att visa upp det vi gjort. Vi kommer visa upp 4 produktioner och sen kommer folk delas in i små grupper beroende på vad de tycker är intressant att diskutera. Det ska bli spännande att höra vad folk tänker och hur vi kan gå vidare från det här steget. Jag förväntar mig att vi får ett bra samtal kring de här frågorna. Både specifikt i ämnen vi tar upp men också på strukturell nivå. Hur kan vi påverka och vad kan vi göra mer?, säger Luis.