Mer skärmtid leder till ökad ohälsa och färre aborter
Hur hänger det ihop? Vi pratade med Samuel Sjöblom från Fanzingo som har skrivit en rapport om unga och digitala plattformar.
Hur hänger det ihop? Vi pratade med Samuel Sjöblom från Fanzingo som har skrivit en rapport om unga och digitala plattformar.
VEM ÄR DU?
Jag heter Samuel Sjöblom och har jobbat på Fanzingo i 10 år. Under vintern har jag arbetat med en rapport om unga och digitala plattformar på uppdrag av Kulturförvaltningen i Stockholms läns landsting.
HUR PÅVERKAS UNGA MÄNNISKOR AV ÖKAD SKÄRMTID OCH ANVÄNDNING AV OLIKA DIGITALA TJÄNSTER?
De mest alarmistiska forskarna är väldigt oroliga och menar att överkonsumtion av digitala tjänster (t. ex sociala medier) påverkar ungas psykiska hälsa väldigt negativt. De unga som är födda mellan 2005 – 2012 kallas generation iGEN och har aldrig upplevt en värld utan internet. De gör ingen skillnad mellan analogt och digitalt, hela deras identitet är en blandning av båda. Denna grupp menar forskare är extra utsatt. Men utvecklingen är tvetydig. Att unga spenderar mer tid hemma framför sina skärmar leder också till andra, mer oväntade effekter. I USA kan forskare visa att antalet mord mellan unga har minskat och att antalet oönskade graviditeter och tonårsaborter blir färre. Unga träffas helt enkelt mindre AFS (away from screen) och det påverkar hela ungdomskulturen. Utvecklingen är inte svart eller vit och det är viktigt att inte brännmärka användandet av digitala tjänster. Andra forskare menar att det mest emancipatoriska man kan göra som ung person idag är att starta en egen blogg eller börja producera en film. Det kan leda till en enorm utveckling av ens identitet. En viktig poäng som jag gör i rapporten är att denna utveckling också sker i samspel med vuxenvärlden och det är viktigt hur samhället speglar ungas användande av digitala tjänster.
VAD TROR DU KOMMER HÄNDA I FRAMTIDEN?
Det är inte riktigt mitt uppdrag att sia om framtiden, men en viktig sak i rapporten är att vi tror att det offentliga har en viktig roll i att skapa en framtid där unga mår bra och använder möjligheterna som utvecklingen av ett digitalt samhälle ger till något konstruktivt. Jag tycker att det offentliga måste ta en mer aktiv roll och skapa förutsättningar som gör att unga kan gå från en omedveten konsumtion till att själva bli mer medvetna producenter av media. När unga själva tar makten över sina berättelser skapas självförtroende och empowerment. Den kraften är viktig för samhället att ta vara på.
VARFÖR HAR FANZINGO FÅTT UTREDNINGSUPPDRAGET?
Ungas mediekonsumtion och eget skapande av kultur och har förändrats i och med digitaliseringen. Det finns ett behov hos politiker och tjänstemän av en ny omvärldsanalys och nya tankar och idéer kring vilken roll det offentliga, i detta fall regionen, har för roll att spela gällande MIK (media och informationskunnighet) och annan främjande verksamhet för unga. Fanzingo har väldigt stor erfarenhet av långsiktigt arbete med ungas eget skapande och därför fick vi en förfrågan om att leverera analysen till regionen.