Radio Totalnormal får utökat stöd
I början på veckan fick projektledare och producent för radioprogrammet Radio Totalnormal, Malin Jakobsson, fantastiska nyheter.
I början på veckan fick projektledare och producent för radioprogrammet Radio Totalnormal, Malin Jakobsson, fantastiska nyheter.
Radio Totalnormal är ett projekt som vill skapa öppenhet kring psykisk ohälsa. I oktober 2008 gick det första programmet av Radio Totalnormal ut i etern. Och sedan dess har ett stort gäng fantastiska medarbetare gjort Sveriges bästa närradioprogram! Programmet vann bland annat Stora radiopriset 2009 och har vunnit andra priser under åren som gått.
Under 2019 fick projektet tyvärr dåliga nyheter. Socialstyrelsen valde att minska stödet till den viktiga verksamhet, vars syfte är att skapa en meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning och med erfarenhet av psykisk ohälsa. Detta orsakade givetvis stor oro hos deltagare, personal på Radio Totalnormal. Fanzingo som är ansvariga för projektet, gjorde en kraftansträngning för att rädda programmet. Det startades en insamling på sociala medier för att kunna hålla programmet kvar i etern. I viss utsträckning lyckades initiativet och insamlingen gav möjlighet att producera ytterligare ett program. Radio Totalnormal fick även i uppdrag att skapa ett specialprogram för Sveriges Radio P4, med tema ”ensamhet” som sändes på nyårsdagen, den dag på året som flest personer tar sitt eget liv.
I början på veckan fick projektledare och producent för radioprogrammet, Malin Jakobsson, fantastiska nyheter. Den ansökan som skickats in till Socialstyrelsen hade mottagits och även beviljats med stöd så att verksamheten i stora drag kan fortsätta som det gjort tidigare år, innan 2019.
”Det är ju högst betydelsefullt för våra medlemmar och lyssnare att vi får fortsätta. Många säger att arbetet med programmet lyfter dem och stärker deras självförtroende, vilket kan hjälpa dem att ta nya steg i livet och våga mer även på andra plan. Forumet är också viktigt i världen eftersom vår radioverksamhet finns i väldigt många andra länder. Vi utbyter erfarenheter och kan jämföra kulturella och samhälleliga skillnader i hur det är att leva med psykisk ohälsa. Vi är alla oerhört glada att radion får fortsätta finnas till”
Projektet drivs av Fanzingo, i samarbete med Fountain House, med stöd av Socialstyrelsen och har sedan 2006 arbetat för att lyfta fram berättelser från grupper i utanförskap.