Vad hände på Fanzingo 2020?
Trots corona – Fanzingo lanserade över 200 produktioner under året med fokus på att ge underrepresenterade berättelser och perspektiv plats.
Trots corona – Fanzingo lanserade över 200 produktioner under året med fokus på att ge underrepresenterade berättelser och perspektiv plats.
VD HAR ORDET.
Vi lämnar ett år bakom oss där våra liv och hela media har dominerats av ett virus. Covid 19 är och förblir det som för alltid kommer förknippas med 2020. Trots detta har vi på mediehuset Fanzingo fortsatt vårt arbete med att utbilda och producera mediaproduktioner av och med underrepresenterade grupper. Och vi är själva imponerade att trots mängder med inställda gig, uppdrag och events ändå blev över 220 lanserade produktioner som producerades av och med stöd av Fanzingos team i över 12 olika kommuner under 2020. (!)
Nedan listar jag med stolthet exempel på verksamhet under 2020 och som beskriver den bredd av arbete som gjorts och görs med utgångspunkt från vårt mediehus i Alby.
VI GÖR PODDAR OM MIGRATION – FLYKTPODDEN
Fanzingo har skapat en podd där överlevare från krig och förtryck på 1940-1960-talet möter unga i Sverige med erfarenhet av migration, Flyktpodden. Åtta poddar med lärarhandledning har gjorts som nu ska spridas med hjälp av bl a Natur & Kultur.
VI FÖRÄNDRAR MEDIELANDSKAPET – SVT BARN
Fanzingo har byggt upp en dubbstudio och genomfört vår första tv-serie för SVT Barn. Vår profession kring att lyfta just underrepresenterade perspektiv och arbeta aktivt med att ge personer som är utanför normen mer plats, gör detta till en unik möjlighet till förändringsarbete. Detta har varit en satsning med förhoppning att fortsatt kunna ta liknande uppdrag med dubb och casting framöver.
VI GÖR VÅGADE TV-SERIER – WE IN SWEDEN
Den före detta nazisten Patrik Asplund och den unga journalisten och muslimen Aleyna Kaya har spelat in ett pilotavsnitt för en ny tv-serie i syfte att ge en nyanserad bild av Sveriges polariserade grupper och områden. Trailer släpptes på nationaldagen 2020.
VI ANSTÄLLER UNGA KORRAR FRÅN NORRLAND
Fanzingo anställde tre korrespondenter i Arjeplog, Boden och Dorotea via projektet Youth Up North. Målet är att lyfta Norrlands inland i lokal och riksmedia med medieproduktioner som görs av de lokala korrespondenterna. Kolla in många av artiklarna på sverigesroster.se
VI GÖR RADIO OM PSYKISK OHÄLSA
Radioprogrammet Radio Totalnormal, som görs för att öka öppenheten kring psykisk ohälsa, har hittat kreativa sätt att ha möten och ge uppdrag så att inslag, reportage och program ändå kunnat sändas 2020. Målgruppen som redan lider av psykiska svårigheter som isolering och ensamhet har drabbats extra hårt under restriktionerna. Radion har under 2020 fortsatt verksamheten utomhus och producerat 14 program.
VI ÄR I FRAMKANT I LIVESÄNDA DIGITALA EVENTS
This is Alby med artister som Linda Pira, Cherrie och Imenella sändes live till 8000 personer, vi höll i seminarium för Kulturrådets räkning kopplat till ungas rätt till kultur med ministrar och unga, makthavare, aktivister och medborgare har mötts i lokala medborgardialoger och Fanzingo har faciliterat flera internationella seminarier.
I Fanzingos undersökning av riksmedia 2019, 2020 och nu 2020 så får unga personer mindre än 1% synlighet. Dvs 20% av befolkningen är i princip helt raderade från att vara en del av den dagliga rapporteringen om det som sker i vårt samhälle. Detta vill vi på Fanzingo ändra på och anställer därför ytterligare 10st unga korrespondenter över hela Sverige i syfte att producera nyheter med fler perspektiv från hela Sverige. Med ett ungt perspektiv. Följ alla våra produktioner på den digitala nyhetssajten sverigsroster.se.
Med hopp om ett år som kan få präglas av annat än oro, rädsla och ett virus – både i våra liv och i media.
Ellen Tejle
VD mediehuset Fanzingo